Nyári színek a balkonon

balkonnövény

Itt az ideje annak, hogy virágba borítsuk a teraszunkat. Nagyon szeretem ilyenkor a kertészeteket és a kisebb virágárusokat járni, mert rengeteg balkonvirágot lehet ilyenkor beszerezni, pár szár forintért darabját. Mindkét nagymamámnak és dédnagymamámnak is hatalmas virágoskertje volt. Mindannyian azt a “stratégiát” követték, hogy mindenféle színű, fajtájú és illatú virágokat ültettek egymás mellé. Olyan volt, mintha az ember egy virágdzsungelben sétálgatott volna. Nekem nagyon tetszett a színek kavalkádja, nem is volt igazán kedvencem, az összképet szerettem, és azt, hogy bármerre nézek, más-más virág néz vissza rám.

balkoni
virágok

Hasonló stratégiát követek én is minden nyáron a teraszon. Akkor érzem a legjobban magam, ha legalább az egyik nagyobb sarok telis-tele van mindenféle virággal. A színes virágoknak szerintem nyugtató hatása van, vidámsággal töltik meg a teret és nagyon esztétikusak. Én minden tavasszal megveszem az új balkonvirágokat, egyrészt azért, mert a teleltetés nem megoldott, másrészt azért, mert a szaporításuk sok türelmet igényel, harmadrészt pedig azért, mert így minden évben megújíthatom a repertoárt. És ezt is teszem: szeretem minden évben megtalálni azokat a különleges virágokat, amelyek pár hónapig a balkonomat díszítik majd. A múlt héten fel is kerekedtem, és megnéztem azt, hogy mit ajánlanak idén a kertészetek. Őszinte leszek: nagyon különleges és ritka fajtákkal nem kísérletezek, mert ezek hamar kipusztulnak, ha az ember nem a legelővigyázatosabban jár el. Ezért inkább a biztosra megyek, és Európában is vígan elélő növényeket választok. Ezeket a balkonnövények vagy egynyári virágok címszó alatt lehet megtalálni a kertészetekben.

balkonnövények
verbena

Hírtelen ki is választottam négy különböző fajtát, négy különböző színben. Az árvácskával sosem lehet mellé lőni, így az idén is választottam a kedvenc mélykék színűből. Ezekből egy tízes csomagot vettem, és két – három cserépbe ültetve helyeztem ki őket a teraszra. Az árvácska mellet javaslom a petúnia féléket, szinte minden színben kaphatók a fehértől a sárgáig, a pirostól a kékig. Érdekes lehet a husánglevelű farkasfog is és egyes mályvafélék. Mindegyikükre jellemző, hogy a napos vagy félárnyékos helyet szeretik, így balkonra tökéletesek. Az esőt nem nagyon szeretik, így a fedett teraszok a legideálisabbak számukra. A vizet azonban szeretik, rendszeres öntözést igényelnek, és egy – két hetente tápoldatozni is érdemes őket. Én ezeket a virágokat általános vagy balkonnövények számára kevert virágföldbe ültetem, és virágos növényeknek készült tápoldattal öntözöm.

balkonnövények
balkonvirág

Az öntözésről még annyit, hogy a száraz, forró időben minden este adok egy kis vizet a növényeknek. Ezeket a példányokat az idén a fügefa alatt helyeztem el. A fa elegendó árnyékot fog biztosítani a számukra, cserében pedig a virágok színükkel feldíszítik a fa törzse alatti területet. Fontos, hogy az elszáradt virágokat vágjuk vagy csípjük le, mert a száradt virágok és a magok érlelése sok energiát elvesz a növényektől, így pedig még több virág nevelésére serkentjük.

balkonnövények
árvácska

Ezek a balkonvirágok egész nyárom díszítenek, ha ügyesek vagyunk, akár még szeptemberben is meglephetnek benünket újabb és újabb bimbókkal. Kövessétek a blogomat, hogy közösen megnézzük hogyan fejlődnek egész nyárom a fenti példányok.

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!