Ötletek Amszterdamból

balkonkertészeti ötletek
tulipán

Éppen Amszterdamban vagyok, és arra gondoltam, hogy megnézem, hogy milyen virágokkal díszítik az itteni balkonokat, kerteket. Az idő nem éppen kedvezett ennek a tervemnek, mert persze hogy felhős az idő, ám szerencsére kisütött néha a nap a mai délután során. Mivel Amszterdamban nincs sok hely, ki kell használni minden zugot, így kert vagy balkon sincs nagyon, inkább a lakások lakható részére koncentrálnak az emberek. A kanálisok partján kikötött hajó otthonokon van egy-egy kisebb kert. Ezek nagyon megtetszettek nekem, bár megtudtam, hogy egy hasonló hajóházikó már 300-400 ezer euróért meg is kapható. Mindenesetre a felhők ellenére Amszterdam egy különleges atmoszférájú hely.

Amszterdam
Amszterdam

Eddig két kulcsfontosságú növénnyel találkoztam: az árvácskával és persze a tulipánnal. A tulipánról azt gondolhatja az ember, hogy a virágoskertekbe való, ám a mai sétám során megbizonyosodtam afelől, hogy balkonnövénynek is kiváló. Bátran lehet ládákba ültetni, és kitenni a teraszok korlátaira. A kulcs az, hogy ne két-három tulipánt ültessünk a ládába, hanem lehetőleg több tucatot. Így a virágok már nagyon jól mutatnak, és védik is egymást a széltől, esetleg a hidegebb levegőtől. Ha több ládával is kitennénk a teraszra, kísérletezhetünk csupa egyszínűvel, ezzel hangsúlyossá téve a virágokat, vagy esetleg minden ládába mehet más színű tulipán, kicsit megszínesítve a balkonunkat. A tulipán nagyon jól mutat fahordóban is, vagy bármilyen fából készült tartóban. Mutatom mit is láttam itt:

Amszterdam
amszterdami tulipánok

Különösen a tavaszi erkélyeket öltözteti fel, jövőre mindenképpen kipróbálok egy hasonló kompozíciót. A másik virág az árvácska, valószínűleg azért, mert bírja a hűvösebb időjárást és a felhőket, tehát éjszaki teraszra is bátran kitehetjük őket. Most egy modernebb kompozíciót szeretnék bemutatni, amit el tudok képzelni loftok teraszán, vagy belvárosi, modernebb épületeken, ám ha be szeretnénk csempészni egy kicsit bohémabb hangulatot a kertünkbe, akkor bármikor alkalmazhatjuk az alábbi amszterdami ötletet:

Amszterdam
árvácskák Amszterdamban
Amszterdam
árvácskák csőben

Ahogy a képeken is látható, itt vízvezetékhez hasonló csövekből alakították ki a virágládákat. Nem biztos, hogy mindenkinek tetszik első ránézésre, ám engem az fogott meg, hogy merészen kombinálják a természetet és az ipari termékeket, ezzel egy különleges miliőt létrehozva. Az jutott eszembe, hogy nekem ez jobban tetszik, mint a betonláda, bár abból is láttam már esztétikusabb fajtát. A kék virágok harmonizálnak a kanálisok kékes-szürkés vizével – ami olyan tiszta, mint megtudtam, hogy a királynő is úszott már benne – a sárga virágok pedig frissességet hoznak még a borúsabb időben is.

Ha látok még érdekes dolgokat, akkor mindenképp lefényképezem. Egyébként ebbe a blogba saját fényképeket használok fel, igyekszem a hű valóságot megmutatni. A tulipán pedig annyira divat itt, hogy végezetül még egy ötlet egy ünnepi asztal díszítésére:

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!