Ismered a sétányrózsát?

terasz

Bevallom, én nem nagyon ismertem ezt a növényt. Bár rémlik, hogy parkokban itt-ott láttam már ilyet, de balkonnövényként nem ez jutott elsőre eszembe. Talán két évvel ezelőtt szereztem be belőle egy példányt, és a döntésemet nem bántam meg. De mit is kell tudni a sétányrózsáról?

balkon
sétányrózsa

A sétányrózsa Dél Amerikából származik, innen került aztán Európába. Ma már sok kertészetben kapható, a kertbe is kiültethető, illetve a teraszon is eléldegél egy szép cserépben vagy kaspóban. Lehet belőle törzses, kis fára emlékeztető cserjét nevelni, vagy bokornak is kialakítható. Az előnye az, hogy nagyon gyorsan növekszik, és hamar virágba borul. A kertészetben kapható példányt rögtön beültethetjük egy cserépbe, általános virágföld éppen megfelel. A sétányrózsát állítsuk napra, vagy félárnyékba, a sötétebb helyeket kifejezetten nem szereti, és ekkor virágozni sem fog annyira.

Nagyon fontos az öntözés. A sétányrózsa sok vizet igényel, így a nyári melegben minden nap meg kell öntöznünk. Ellenkező esetben a levelei gyorsan lekonyulnak, a növény pedig kiszárad. Ha hosszabb időre elutazunk otthonról, vigyük be a házba egy sötétebb, hűvösebb sarokba. A balkonon tartott példányokat érdemes télire bevinni egy hűvös helyre, ezek a példányok a fagyot nem nagyon szeretik. Teleltetés előtt bátran vágjuk vissza. Így jobban telel, kevesebb vízre van szüksége, és tavasszal annál több új hajtást hoz majd, amelyek virágokat fognak hozni. Ez egy olyan bokor, amelyet minden ősszel érdemes szinte teljesen visszavágni, hogy aztán tavasszal újonnan kihajtson.

Levelei sötétzöld színűek, a mentához hasonlóak. Virágai a nyár minden színében pompáznak: sárga, narancs, piros, lilás árnyalatok a legelterjedtebbek. A virágok meglepően illatosak, így ha a növény mellé ülünk, valóságos illat orgiában lesz részünk. Az elszáradt virágokat érdemes időről – időre lemetszeni, hogy a növény az új virágok hozására tudjon koncentrélni. A növény alapvetően mérgező, így kisgyerekekkel vigyázzunk, és mi magunk is mossunk kezett például a metszés után. Júniustól szeptemberig élvezhetjük a színeket és az illatokat a teraszon. Szerintem nagyon feldobja ez a növény a terasz hangulatát, érdemes kipróbálni.

balkon
sétányrózsa

 

 

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!