Szobanövény ajánló kezdőknek

szobanövények
ficus

Mivel akárhogy nézem, a mai nap inkább emlékeztet egy őszi délutánra, mint egy április végi tavaszra, arra gondoltam, hogy a balkonról behúzódok a lakásba, és írok pár sort a kedvenc szobanövényeimről. Végtére is az a legjobb, ha bent is és kint is nevelünk növényeket, így a természet a teraszról egészen a hálószobáig húzódhat.

Kezdjük is a sort a ficus-szal. Ennek a zöld növénynek a gondozása viszonylag egyszerű, és még a mostohább körülmények közt is megél. A ficus a trópusokról származik, így pár példány beszerzésével az őserdei hangulat szinte biztosított. A ficus a világos helyet szereti, de nem kell a tűző napra állítani. Szobahőmérsékleten a telet is szépen átvészeli, pár levele lehullhat, ám ez nem betegségre utal, hanem csak a lombkorona cserére. Trópusi növényként szereti a párát, főleg a száraz téli hónapokban jól jöhet egy kis párásító berendezés a szobába. A földjét soha ne hagyjuk kiszáradni, és a nyári hónapokban a leveleit is spriccelhetjük pár naponta. Egy-két hetente egy friss zuhany sem árt neki a fürdőszobában. Télen az öntözést csökkenteni lehet, de ekkor is ügyeljünk arra, hogy a növény ne száradjon ki. A ficus egyes fajai metszést is igényelnek, mint a képen látható példány, amely a nappalimat díszíti. Egyrészt formára is lehet vágni, másrészt a metszés hatására friss ágacskák és levelek fejlődnek rajta, miközben az idősebb ágak erősödnek. A fiscus kis gondoskodással nagy örömet tud okozni, mert szép zöld leveleivel folyamatosan egy friss színt visz az életünkbe.

Minden lakásba szívesen ajánlom a dracéna és a bromélia féléket is. Mindkettő trópusi növény szintén, így követjük az előbb már megkezdett vonalat. Ezek a növények is a világos teret szeretik, de nem kell számukra közvetlen napfény. A dracénát hetente egyszer öntözzük, ne nagyon száradjon ki a földje. A bromélia földjét nem kell öntözni, hanem hetente az alsó leveleinek tövébe öntsünk egy kis vizet, ahonnan szükség szerint közvetlenül a gyökerekhez szivárog. A dracéna a zöld leveleivel díszít, míg a bromélia a popázatos virágával, ami hat-nyolc hét után fokozatosan elszárad. Ilyenkor a virágot vágjuk ki, a növény pedig tovább ékesítheti otthonunkat hosszú, zöld leveleivel. A dracéna szerintem örökké él, nálam még nem ment tönkre egy sem.

szoba2
dracéna és bromélia együttes

Folytassuk a sort szerintem a legkönnyebben nevelhető növényekkel. Ezek a zámia és a buzogányvirág avagy diffenbachia. Ezeket a növényeket még sötétebb sarkokba is tehetjük, vígan eléldegélnek majd. Ezek a növények nem igényélnek sok vizet; hetente, kéthetente, háromhetente is elég megöntözni őket. A zámiának hosszú szárai vannak, aminek mindkét oldalán zöld levelek fejlődnek. Ezek a leveles szárak akár egy méter hosszúra is megnőhetnek. A zámiának gumós gyökerei vannak, amik könnyen szétfeszíthetik a cserepet, ezért időről-időre érdemes átültetni nagyobb tartóba. A buzogányvirág hatalmas, zöld, erezett leveleivel díszít, amelyek a központi törzsről nőnek ki folyamatosan. Egy idő után könnyen a plafonig is felérhet a növény, ezért érdemes kikarózni, hogy el ne dőljön. Ezek a növények társalgóba, hálószobába is kitűnően alkalmasak. E lenti példányok az én hálószobámba kerültek az ablak elé, ahol elég fényt is kapnak. Egyszerűen elpusztíthatatlanok, és mivel erőteljesen növekednek, folyamatosan más és más képet adnak a szobának.

szoba3
diffenbachia

Ezt a diffenbachiát egy irodából mentettem meg, ahol már nem tudták gondozni. Az eredeti növény sajnos kipusztult, mert nagyon vékony volt a törzse és már nem bírta el a leveleit. A cserépből kinőtt azonban egy kis hajtás, amit megmentettem, és átültettem egy külön cserépbe. Két év alatt ebből a piciny hajtásból fejlődött ki ez az egészséges növény. A zámia pedig annyira szaporodik, hogy néha különválasztom a gumókat, és szétültetem a növényt külön cserepekbe. Így már egyetlen cserép zámiából legalább négyet – ötöt sikerült már szaporítanom.

A fenti növényeket tehát mindenkinek ajánlom, próbáljátok ki őket, szerintem nem fogtog csalódni. Ha a balkonkertészetet a tavaszi szeszélyes időjárás ismét tönkreteszi, egyéb szobanövényekkel is megismertetlek benneteket.

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!