Balkonkerti ajánló

balkonnövények
mézvirág a balkonon

Szombaton a piacra mentem azért, hogy beszerezzek jó sok zöldséget a hétvégére. Újabban megpróbálunk egészségesen táplálkozni, és sok nyers zöldséget enni, de erről talán egy másik blogban számolok majd be. A piacon a sok zöldség között az az érzésem támadt, hogy virágokra is szükségem van, illetve hogy kell egy kis inspiráció ezen a területen is. Mivel még volt idő ebédig, arra gondoltam, hogy kiugrok abba az útszéli kertészetbe a Váci út végén, amelyik mellett már olyan sokszor elmentem autóval, de még sohasem álltam meg. A magas fák alatt a kertészet alig látható, de nagyon barátságos, sőt vadregényes képet mutat magáról. Pár perc alatt már ott is voltam. Igaz, behajtani egy kis bicikli úton sikerült, de a lényeg az, hogy megérkeztem. Láttam néhány növényt, ami tökéletes lehet a balkonra is. Nézzük meg őket egyesével.

A mézvirág

balkonnövények
mézvirág

A mézvirág főleg az illatáról kapta a nevét, hiszen valóságos méz illatot áraszt, amely az egész környéket bejárja. Virágai fehér színűek, és kis gömböcskékben fejlődnek a növényen. A mézvirág nagyon jól mutat járdák szegélyeként, vagy takarónövényként, de újabban a balkonok egyik kedvence lett. Egy balkonládába vagy kaspóba ültetve ünnepélyes fehér színe miatt a terasz éke lehet. Gyorsan növekszik, a virágait egész nyáron hozza. Nagy gondozást nem igényel, öntözésre van szüksége, mint minden más virágnak. A méhecskéket garantáltan vonzza majd, de ez nem feltétlenül baj, legalább hozzájárulunk az idei mézkészlethez is. Elképzelem, ahogy egy nyári délután a balkonon a mézvirágos láda mellé húzom a székemet, és úgy olvasok egy könyvet, hogy közben a méz illatától összefut a nyál a számban. Emellé már csak egy hűvös limonádé kell, és az este garantáltan szép lesz.

A bakopa

kertészet
bakopa

A bakopa szintén alkalmas virágoskertekbe és balkonra egyaránt. Ebben a növényben az tetszik, hogy kékes – lilás virágai vannak, melyek közepén élénk sárgán díszelegnek a porzók. A zöld levelekkel ez egy nyugtató színkavalkádot hoz létre, amely nagyon látványossá teszi azt a helyet, ahol ez a növény helyet foglal. Elképzelem agyagedényben vagy egy fatálban, esetleg egy hagyományosabb ládában akár a korláton, akár a földön. Kipróbálnám azt is, hogy a fenti mézvirággal együtt ültetem össze, így a fehér és kék virágok kiegészítenék egymást, és valódi ünnepélyes hangulatot varázsolnának a balkonra. A bakopa egész nyáron virágzik, szépen terjed, így nyár végére akár egy bakopa zuhatagunk is lehet az erkélyen.

A futópetúnia

kertészet
futópetúnia

A futópetúnia egy igazi klasszikus. Előnye az, hogy rengeteg színben kapható, így ki tudjuk választani azt, hogy milyen hangulatot szeretnénk létrehozni belőle a balkonon. Én a mélyebb szinűeket kedvelem a legjobban: a pirosat, lilát, cikláment, kéket. Viszont egy fehér vagy sárga színű impozánssá tehet minden teraszt, az egyszer biztos. Érdekes lehet azzal is játszani, hogy különféle színű petúniákat szerzünk be. Régi álmom az, hogy egy nyáron csak petúniákat teszek a balkonra egy letisztultabb ám színesebb összhatás miatt. A petúniát a legjobb fellógatni egy cserépben a balkon plafonjára, esetleg egy falra szerelhető kaspóba, ahonnan szabadon tud lefelé folyni. Ajánlom a korlátra is ládákba, de lehet a földre is tenni egy-egy cserépbe, és hagyni, hogy lefolyjon a járólapra. A petúnia nemcsak szép, de illatos is. Fontos, hogy az elhervadt virágokat szedjük le róla, nem szép látvány az elszáradt virág a többi között, arról nem is beszélve, hogy ettől még több virágot hoz majd nekünk a növény.

Nevenincs balkonvirág

kertészet
verbena

Ez a helyes növény balkonvirág név alatt futott a kertészetben. Ha esetleg tudjátok a rendes nevét, írjátok meg! Ő ismételten a színes virágaival fogott meg, amelyek élénk pirosak, vagy lilák vagy rózsaszínek. Ezek kicsit magasabbra nőnek, 20-30 centire is, ezért inkább a terasz talajára tenném őket, mint a korlátra, ahol az eső és a szél könyebben kidűtheti őket. Szépen mutatnak egy fal előtt, ahol a zöld leveleivel és színes virágaival egy érdekes sordíszt alkothatnak. Tudjátok mi lehet igazán érdekes? A háttérbe ültetni ezeket a lilás, magasabb virágokat, az előtérbe pedig a szétterülő, fehér mézvirágot. Ez a kombináció is megér egy kísérletet, az biztos.

A levendula

kertészet
levendula

Nem múlhat el nyár levendula nélkül. A levendula nemcsak Tihany kiváltsága, hanem a mi balkonunkat is díszítheti. Három dolog miatt szeretem, de nagyon: kibírja a tűző napot, a mélylila virágai nagyon markánsak, és nagyon jó az illata. Az illatát főleg az esti órákban érezni, ahogy egy kis szellő mindenfelé szétszórja a levendula aromáját. Mérsékelten öntözzük, a földje egy kicsit ki is száradhat. Az egész “levendulát a teraszra” projektben az a legizgalmasabb, hogy a virágait leszedhetjük, a napon kiszáríthatjuk, és több mindenre felhasználhatjuk. Szárazvirágként díszítheti a szobánkat, készíthetünk belőle illatosítót a ruhásszekrénybe (összemorzsoljuk és egy vászon zsákocskába öntjük a virágait), de megszórhatjuk vele a süteményünket, hovatovább az épp aktuális saláta vacsoránkat is. A levendula többször is virágzik egy nyáron, ha a virágait korán leszedjük, augusztusra újra virágzik (legalábbis néhány fajtája). Nekem is van minden nyáron az erkélyen, arra figyeljünk, hogy ne öntözzük tényleg agyon, mert azt nem szereti, és kipusztul.

A balkonszegfű

kertészet
szegfű

A szegfű nem csak a vázában szép, hanem egyes fajtái a balkonládákban is. Virágai nagyon érdekesek, összetettek; az illata jó; és többféle színben kapható. A képen látható piros – fehér változat nagyon elragadó. Erős növény, így a korlátra is kitehető, de nagyon jól mutat kisebb cserepekben a párkányon vagy a földön is. Én leginkább a terasz asztalára tenném ki egy ízléses kaspóba, hogy minden kinti reggelinél, ebédnél vagy vacsoránál ő díszítse az asztalt. A virágai viszonylag hosszú ideig megmaradnak, és folyamatosan hajtanak az új bimbók egészen a nyár végéig.

Szeretném megkérdezni a véleményeteket!

Írjátok meg nekem a kommentben, hogy nektek melyik virág tetszik a fentiek közül a legjobban!

És ha van a teraszotokon ilyen virág, esetleg most beszereztek belőlük néhányat, töltsetek fel képet róla a komment szekcióba, hogy lássuk, nálatok hogyan mutatnak!

 

 

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!