Kertészetek kiválasztása

kertészet

Szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat a kertészetekkel kapcsolatban. Az évek során sok kertészetben megfordultam már, voltak olyanok, amelyek csalódást okoztak, és voltak olyanok is, ahová azóta is rendszeresen visszajárok. A teljesség igénye nélkül, az alábbi pontokat szoktam gyorsan megvizsgálni, amikor egy új helyre tévedek kíváncsiságból vagy akár céltudatosan.

Kinti és benti növények elkülönítése

Jártam már olyan kertészetben, ahol az áruházban sorakozott egymás mellett a sok növény. Ezt a megközelítést én nem részesítem előnyben, mert a benti és kinti növényeknek teljesen más klímára, hőmérsékletre van szükségük. Sokszor előfordult az, hogy az áruházban tartott növény két nap alatt tönkrement, mert nem volt hozzászokva a balkonomon uralkodó időjáráshoz. Javaslom, hogy a teraszra szánt növényeket csak olyan kertészetben vásároljuk, ahol már eleve a szabadban állnak, nevelkednek. Így nem kell attól tartanunk, hogy az új környezetben nem érzik majd jól magukat.

kert
erika

A választék

Szeretem azt, amikor a növények tematikusan csoportosítva vannak: balkonnövények, sziklakerti növények, egynyáriak, fűszernövények, árnyékkedvelő növények…stb. Ez lerövidíti a vásárlás idejét, hiszen csak azokat a sorokat nézem meg, amire éppen szükségem van. Másrészt ez sokat segít a tapasztalatlanabb vásárlóknak, hiszen még véletlenül sem fognak árnyékot szerető növényeket választani egy napos teraszra, vagy vizinövényeket egy sziklakertbe. Ha pontosan látom a tematika szerinti feliratokat, akkor tudom, hogy egy gondos kertészetben járok. 

A kiszolgálás

Egy igazán jó kertészetben mindig van két-három munkatárs, aki a növények közt tevékenykedik. Ez azt jelzi, hogy értenek a növényekhez, folyamatosan gondozzák őket, és valódi tanácsokkal tudnak ellátni bennünket. Egy-két nagyáruház személyzete lehet kevesebbet tud a növényekről, mint te. A tevékeny kertészek, munkatársak, akik épp a növényeket metszik, igazítják, formázzák, mindenképp jó indikátorok. 

Kiegészítők

Számomra az a kertészet a legmegfelelőbb, ahol a munkához szükséges minden egyéb termék is megvásárolható. Van kesztyű, metszőolló, virágföld, kaspó, cserép, permetező szerek, tápoldatok, locsolók…stb. Ebben előnyt élveznek a nagyobb kertészetek, de egy sikeresen működő kisebb helyen is megtalálhatóak ezek az eszközök, vagy nagy részük.

A minőség

Csak olyan helyen vásároljunk, ahol nem látunk hervadt, kidőlt, elrohadt növényeket a választékban. Ez arra utal, hogy nincsenek jó kezekben, és a frissnek tűnő növényekről is kiderülhet, hogy nem kezelték őket megfelelően. Ha szép virágokat látunk, élénk zöld színeket, rendezett sorokat, meglocsolt növényeket, akkor több szerencsével vásárolhatunk. 

Ha ezen az öt szűrőn átment a kertészet, akkor nyugodtan nézelődjünk, minden egyéb esetben szerintem érdemesebb egy másik helyet keresnünk.

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!