Balkoni sziklakert

balkonkertészeti ötletek
sziklakert a balkonon

Balkonkertészeti ötletek alatt a mai napon egyik régi vágyamat szeretném bemutatni nektek. Miért ne állhatna egy szép kis sziklakert a teraszon is? Gyermekkoromban az udvaron állt egy nagyobb sziklakert, és nagyon érdekesnek találtam azt, hogy ott mindig különlegesebb virágok nyíltak, mint a virágoskertben. Amikor pedig a kis gyíkok a köveken sütkéreztek, már el sem akartam mozdulni a sziklakert mellől. Ezért most elérkezettnek láttam az időt arra, hogy én is összeállítsak egy balkoni sziklakert kompozíciót, melynek a menetét megosztom most veled is.

Alapanyagok beszerzése

Az első fontos feladat az, hogy beszerezzük a szükséges alapanyagokat. Mindenképpen szükségünk lesz kövekre, szikladarabokra, amelyeket kertészetekben is beszerezhetünk, de mi magunk is gyűjthetjük őket. Szükségünk lesz még egy méretesebb cserépedényre vagy kaspóra, ami a sziklakertünk otthona lesz. Erre egy nem túl mély, ám tágas edényt javaslok, hogy minden beleférjen. Ne felejtsünk el egy kis általános virágföldet sem venni.

balkonkertészeti ötletek
sziklák

Növények kiválasztása

A második lépés az lesz, hogy kiválasztjuk a növényeket, amelyeket a sziklakertbe szeretnénk ültetni. Erre a célra a legalkalmasabb növények:

  • sziklakerti évelők
  • fűszernövények
  • kisebb méretű egynyári virágok
  • fűfélék

Én a saját sziklakertembe fűszernövényeket választottam elsősorban. Vettem oregánót, kakukkfüvet, zsályát és levendulát. Ezek a fűszernövények szeretik a napos meleget, így jól fogják érezni magukat a sziklakertben. Kiegészítésül vettem egy kövirózsát és egy sziklakerti évelőt is, hogy tovább fokozzam velük a sziklakerti életérzést. A balkonkertészeti ötletek közé ez a kombináció éppen megfelelő.

balkonkertészeti ötletek
fűszernövények
balkonkertészeti ötletek
kövirózsa

A kompozíció elkészítése

Most már nincs egyéb dolgunk, mint a kompozíció összeállítása. Vegyük a kiválasztott cserépedényt, és töltsük meg félig virágfölddel. Amikor ezzel készen vagyunk, helyezzük el a szikladarabokat, köveket a cserépben úgy, hogy kis zugokat alakítsunk ki velük. A köveket lehet fektetni és állítani is, hogy különféle magasságban legyenek. Ezután ültessük be a növényeket a kövek közti zugokba, sarkokba. Az edény hátsó részének szánt végébe ültessük a magasabb növényeket, még előre a kisebbeket, mint például a sziklakerti évelőket. A kövirózsát ültethetjük a legmagasabb pontra, és hagyhatjuk, hogy ráfolyjon a kövekre egy kicsit. Ne ültessünk túl sok növényt az edénybe, hagyjuk, hogy a szép kövek is láthatóak maradjanak, végtére is sziklakertet csinálunk.

balkonkertészeti ötletek
sziklakert
balkonkertészeti ötletek
fűszernövények sziklakertben

A sziklakert kihelyezése

Az elkészült sziklakertet nyugodtan helyezzük egy napos területre a balkonon. Heti rendszerességgel öntözzük meg a növényeket, ne hagyjuk, hogy kiszáradjanak. A kövirózsa gyorsan szaporodik, így érdemes ritkítani idővel, nehogy az egész tálat elfoglalja pár héten belül. A fűszernövények virágokat is hoznak majd, így a színekben is hamarosan gyönyörködhetünk.

Egyéb balkonkertészeti ötletek

Ha megjött a kedved a balkonkertészethez, akkor akár egy zöldséges kertet is kiültethetsz a teraszra vagy nevelhetsz avokádófát. Mindenkinek sok sikert kívánok!

sziklakert
kövirózsa a sziklakertben

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!