Balkonkerti öntözés

öntözés

Lassan beköszönt a nyár, itt a meleg idő, és az öntözés hirtelen nagyon fontossá válik a balkonkertben. Azt mindannyian tudjuk, hogy a növényeinket rendszeresen locsolni kell, ám sok kérdéssel találjuk magunkat szemben a helyes öntözéssel kapcsolatban. Ebben a cikkben szeretném leírni a legértékesebb tapasztalataimat ezzel kapcsolatban, hogy a virágok szép üdék maradjanak az egész nyár folyamán. 

Az öntözéssel kapcsolatban a leggyakoribb kérdések a mikor, mennyit, hogyan és mivel. Nézzük meg ezeket szép sorjában.

Mikor öntözzünk?

Tapasztalatom szerint a balkonnövényeinket vagy reggel, vagy az esti órákban célszerű meglocsolni. Ilyenkor ugyanis nincs annyira meleg, nem tűz a nap, így a növények kényelmesen fel tudják venni a vizet, mert még kisebb a párolgás. Ha napközben locsolunk, akkor egyrészt a víz gyorsan elpárolog, és kevésbé hasznosul a növény számára, másrészt hirtelen megnövekszik maguknak a növényeknek is a párolgása leveleiken keresztül, ami nem tesz jót nekik.

A legcélszerűbb reggel locsolni, mielőtt munkába indulunk, vagy elkezdjük a napot. Így megfelelő vizet biztosítunk a virágoknak, hogy kibírják az egész napos meleget. Néhány növény nem szereti azt, ha sokáig vízcseppek maradnak a levelein, mert ez beindíthat egy gombásodási folyamatot. Ha reggel locsolunk, akkor a leveleken megállt felesleges víz hamarabb elpárolog, mint este, így biztosítva a növények egészségét.

öntözés

Mennyi vizet adjunk a növényeknek?

Ezt a kérdést rögtön két részre osztom. Először arról szeretnék írni, hogy milyen gyakran szükséges az öntözés. Ez bizony erősen időjárás függő, illetve döntő szerepet játszik ebben a balkon tájolása is. Én azt javaslom, hogy viszonylag naposabb időben minden reggel adjunk vizet a növényeknek, főleg ha az erkély déli fekvésű. Esősebb, borúsabb időben elég lehet két-három-négy naponta öntözni a virágokat. A legjobb teszt az, ha az ujjunkkal megtapogatjuk a virágföldet a cserépben, és ha száraznak érezzük, akkor locsoljunk.

A második kérdés az, hogy mennyi vizet adjunk egyszerre a növényeknek. Aranyszabály erre sem létezik, de azért van néhány szempont, amit követhetünk:

  • Próbáljuk kitapasztalni, hogy melyik növénynek mekkora a vízigénye. A pozsgásokat, fűszernövényeket például nem kell rengeteg vízzel ellátni egyszerre, ezek a száraz, napos időhöz vannak szokva. A leander vagy sétányrózsa viszonylag sok vizet igényel akár naponta kétszer is.
  • A kisebb cserépben lévő növényeket jobban meglocsolhatjuk, mert ezek a kisebb földlabdák gyorsabban kiszáradnak a nap folyamán.
  • Ne tocsogjanak a növények a vízben. Ezt általában egyik fajta sem szereti nagyon. Az alátétekben ne maradjon túl sok pangó viz a locsolás után. Ha esetleg nem így sikerült, célszerű a vizet kiönteni alóluk. Arra azonban figyeljünk, hogy a föld felvegye a vizet, és ne csak “átszaladjon” a cserépen a víz.

Azt mindenképp érjük el, hogy a talaj láthatóan átnedvesedjen.

öntözés

Hogyan öntözzünk?

Az öntözés egyik alapkérdése a hogyan. Fontos az, hogy a növények gyökereit locsoljuk. Ez különösen akkor fontos a balkonon, ha egy nagyobb cserépbe vagy kaspóba van ültetve a virágunk. Nem kell az egész felszínt eláztatnunk, elég ha a növény gyökerét, a törzshöz legközelebb eső területen locsoljuk meg. Ehhez használjunk egy vékonyabb csövű locsolót, amit a virágok sűrűbb ágai közé is be tudunk dugni, hogy elérjük a törzshöz közel eső földterületet.

Mivel öntözzük meg a növényeket?

Erre a kérdésre az egyszerű válasz: vízzel. Persze a legjobb talán az esővíz lenne, amit egy kertesház esetében még össze is tudunk gyűjteni egy hordóban az eresz alatt, ám egy balkonkert esetében ez már nehezebb. Ha nincs esővizünk, akkor a csapi víz is megteszi.

Érdemes nyáron hetente egyszer tápoldatot is önteni a locsoló vízbe, hogy a tápanyag utánpótlást is biztosítsuk. A kertészetekben lehet kapni általános tápoldatot, balkonnövények részére készített tápoldatot illetve egyéb, speciális tápoldatokat is, amiket könnyen beszerezhetünk. Ezekből általában egy kupaknyi kell egy 5 literes locsolóba.

öntözés

Egyéb tippek a helyes öntözés érdekében

A következő kiegészítő ötleteket szeretném bemutatni a növények locsolásával és víz ellátásával kapcsolatban:

  • A cserepek, kaspók tetejére mulcsot vagy apró kavicsokat szórhatunk. Ezek egyrészt dekorálnak, másrészt árnyékolják a földlabdát, így tovább megmarad a víz a cserépben, nem párolog el túl gyorsan még tűző napon sem.
  • A kisebb cserepeket célszerű árnyékosabb helyre állítani, szintén azért, hogy ne száradjanak ki túl gyorsan.
  • Ha van árnyékoló a teraszunkon, például fényvédő háló, vitorlavászon vagy napernyő, akkor ezeket használjuk bátran a kánikulában ezzel is védve növényeinket a kiszáradástól.
  • Ha tartósan napos, száraz, forró idő van, szükséges lehet a kora reggeli és a késő esti öntözés is.
  • Nagy melegben célszerű lehet a növények leveleit egy kicsit lespriccelni vízzel, hogy felfrissüljenek. Ezt tehetjük napközben is, de főleg a késő délutáni órákban ajánlott.

Mit tegyünk, ha nyáron elutazunk?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, íme azok a válaszok, amelyeket már én kipróbáltam, és beváltak.

Ha lehet, a növényeket vigyük be a lakásba, ahol teremtsünk nekik fényárnyékos, hűvösebb területet. Lehetőség szerint a szellőzést oldjuk meg. Így kibírnak néhány napot öntözés nélkül. Ha ez nem megoldható, akkor a terasz legárnyékosabb területére húzzuk át őket.

Másik megoldás lehet az, ha egy műanyag kólás flakon kupakját, ami rá van csavarva a flakonra, néhány helyen kiszúrunk egy szöggel. A flakon talpát levágjuk. A flakont fejjel lefelé (kupakkal lefelé) beleállítjuk a cserépbe, a földlabdába, a flakont pedig megtöltjük vízzel. A kupokon szúrt lyukakon lasabban, de folyamatosan beszivárog a víz a földlabdába, így néhány napra legalább egy kis vizet tudunk biztosítani a növénynek.

A legbiztosabb megoldás természetesen az, ha megkérjük a szomszédot vagy egy rokont, hogy legalább kétnaponta öntözze meg a balkonnövényeket.

Bízom abban, hogy tudtam segíteni, és hogy hasznosak az itt leírt ötletek!

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!