Kikerült a paprika és a paradicsom a balkonra

balkonkertészeti ötletek
paprika és paradicsom a balkonon

Ezen a hétvégén arra gondoltam, hogy befejezem a zöldséges részleget a teraszon. Délelôtt a piacon beszereztem néhány csemege paprika és koktélparadicsom palántát, elvégre itt az április vége, az idô pedig egész jó. Ebéd után pedig hozzá is láttam az ültetéshez, és a tereprendezéshez.

zöldségek
paradicsom és paprika palánták
zöldségek
paradicsom és paprika palánták

Kaspókat, cserepeket vettem elô, nomeg a jól bevált általános virágföldet. A koktélparadicsomot egyedül ültettem egy cserépbe, a paprikáknak viszont egy nagyobb edényt választottam, és elhatároztam, hogy csoportban ültetem el ôket. Kíváncsi vagyok, hogy mit produkálnak így, és hogyan fog kinézni a cserépben roskadozó paprikák hada. Optimista vagyok, és már elôre örülök a teraszon szüretelt, friss paprikáknak. A paradicsom mögé beszúrtam egy támasztékot. Tapasztalatom szerint az ágak alig bírják el a fürtöket, ezért be kell majd segíteni nekik. A paprikák mellé egy – egy bambusz ágat szúrtam, hogy az egyre magasabbra nyúló növényt majd ki tudjam kötözni hozzájuk a biztonság végett. Ahogy említettem már korábban, a paprikának fontos a sok víz, a paradicsomnak pedig a napfény, tehát ezeket ne feledjük el.

zöldségek
paprika
zöldségek
paradicsom

Gondoltam, hogy beújítom kicsit a terasz kinézetét és stílusát, mert egyre gyûlnek a virágok és a zöldségek, tehát sok érdekes kompozíciót ki lehet alakítani belôlük. Kineveztem tehát a fügefa alatti sarkot a balkon zöldséges kertjének. Ide állítottam a mentát, a retket, a salátát, és az új paradicsom illetve paprika palántákat. A frissen kialakított zöldséges egyik sarkába még egy tô vérehulló fecskefû is került, amit én gyógynövényként használok. Az összhatással meg vagyok elégedve. Most már csak a locsolásra kell odafigyelni, és remélhetôleg lesz bôven napsütés is, hogy a zöldségeim beérjenek.

terasz
zöldségek a balkonon
terasz
vérehulló fecskefű és menta

A nyár színeiben pompázó balkonvirágaimat pedig egyúttal egy szinttel feljebb költöztettem az erkély egyik pillérjére. Innen néznek le a zöldséges kertre, valamint ebben a páholyban hangsúlyosabb szerepet is kaptak, hiszen egybôl rájuk szegezôdik minden szem. Kénytelen vagyok nektek megmutatni a közeli Duna képét is, bevallom ôszintén, hogy nélküle nem lenne ez a balkon az igazi.

terasz
balkonvirágok
terasz
muskátli
terasz
balkon a Duna parton

1 Trackback / Pingback

  1. Konyhakert a balkonon UPDATE - Balkonkerti mese

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!