Harcolok a kártevôkkel

kártevők

Néhányszor írtam már róluk, és most a valóságban is megtörtént a dolog: a hibiszkusz bokromat ellepték a levéltetvek. Meglepôdve vettem észre azt, hogy a bokor zsenge, új hajtásai telis-tele vannak apró, sötétzöldes kártevôkkel. Szerintem az egyik oka a gyenge tél, mert sok rovar átélte a téli hónapokat nagyobb megrázkódtatás nélkül. A teraszt már jó néhány napja ellepik esténként a bogarak, szálldos ott minden, lehet ezek a kártevôk is így kerültek ide.

terasz
hibiszkusz
terasz
hibiszkusz

Kedvenc könyvemhez, Halina Heitz: A zöld otthon 1000 legszebb szobanövényéhez fordultam, és kiderült, hogy levéltetvekkel van valószínûleg dolgom. A langyos vízzel való lemosással elkéstem, mert több a növényen a kártevô ahhoz, hogy kézzel távolítsam el ôket. Egyelôre a metszést sem választam, mert ahhoz még nem visszafordíthatatlanul súlyos a helyzet. Megpróbálkozom két dologgal.

Egy Celaflor spréhvel lefújtam a bokrot, ez remélhetôleg megöli a tetveket. Ezután hangsúlyt fektetek a növény megerôsítésére, így extra tápoldatot fog kapni. Pár napon belül kiderül, hogy mi lett az eredmény. Tervezek egy utat a kertészetbe is, hogy megtudakoljam, mi a legjobb módszer a hibiszkusz ápolására. Hamarosan beszámolok e harc kimenetelérôl.

2 Comments

  1. A szomszèdomnak tavaly gyűlt meg a baja ugyanezekkel a kártevőkkel (szintén hibiszkusz volt az áldozat). Sikeresen lenullázta azokat, szívesen megkérdezem, mit használt (akkor mondta ugyan, de nem emlèkszem biztosan – elsőre a szódabikarbona ugrik be).

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!