Kísérletek: avokádófa

avokádó
avokádó

Ma van a madarak és fák napja. Ebből az alkalomból arra gondoltam, hogy belekezdek ebben az évben az első növénykísérletbe, és avokádófát fogok kreálni magból. A folyamat nem lesz rövid, de annál érdekesebb. Az avokádó Közép-Amerikából származik, ám mára már szinte mindenütt elterjedt. Leginkább a termését ismerjük, a boltok polcairól az avokádó a salátákba vagy avokádó krémként pirítósra kerül legtöbbször. Én is nagyon szeretem, rendszeresen fogyasztom, és most megpróbálok egy fát nevelni belőle.

Az avokádó terméséből óvatosan távolítsuk el a magot, amely általában elég nagy. Figyeljünk arra, hogy a magot ne sértsük meg mindeközben, mert nem szeretnénk, hogy a kísérlet csak eddig tartson. A magot mossuk meg, figyeljünk arra, hogy az öblösebb végén az esetleges gyökérkezdeményt ne sértsük meg.

avokádó
avokádó mag

A következő, ám hosszadalmas feladatunk az lesz, hogy a magot kigyökereztessük. Ezt talán a legsikeresebben a következő módon végezhetjük. Vegyünk egy kisebb poharat, és körülbelül négy fogpiszkálót. Az avokádó magját fogjuk a kezünkbe úgy, hogy a nagyobb, öblösebb vége álljon lefelé, a hegyesebb vége pedig felfelé. Fogjuk a fogpiszkálókat, és középen szúrjuk a magba körbe-körbe.

avokádó
avokádómag pohárban

Egy poharat töltsünk meg vízzel, és a fogpiszkálókkal körbeszúrkált avokádót helyezzük a pohárba úgy, hogy a fogpiszkálók ráfeküdjenek a pohár tetejére. Ezáltal a mag csak félig merül el a vízben, a felső részre pedig száraz marad. Ez azért fontos, mert a víz főleg a gyökérnek kell, a teljes mag könnyen elrohad, ha elmerül a vízben. A poharat tegyük napos helyre, például ablakba, párkányra vagy egy balkonasztalra. Figyeljünk arra, hogy a vizet egy-két naponta cseréljük le, mert gyorsan megposhad, illetve hogy a mag pici gyökere mindig legyen víz alatt. Íme:

avokádó
avokádómag gyökereztetése

Ha ezzel elkészültünk, akkor egyelőre nincs mit tenni, csak várakozni. Pár nap alatt az avokádó magja megduzzad, ez jó jel. Ezután a mag alján lévő gyökerecske fejlődésnek indul. Meg kell várnunk azt, hogy a pohárban a gyökér 8-10 cm hosszúra nőjön, és megerődödjön. Eközben a mag lassan kettéválik, és egy kis hajtás indul majd meg felfelé.

Tegyétek ki hát hasonlóan az avokádó magját a napra, és nézzük, mi történik. Őszre lesz egy kis fánk, addig pedig posztolom majd a következő lépéseket és a saját fám fejlődését.

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!