Neveljünk finom szamócát a balkonon

balkonnövények
szamóca a balkonon

Mindenkinek bátran javaslom azt, hogy neveljen néhány tő szamócát a balkonon. Nagymamámnak egykoron hatalmas szamócása volt a kertjében. Sokszor látogattuk hétvégente, és tavasszal hatalmas élmény volt a szamócák keresése. Bementünk a kertbe, és megálltunk a szamócás elején. A hatalmas zöld levelek 10-20 cm magasak voltak, mindent beterítettek. Nem lehetett látni a puszta földet, és hát a piros szamócákat sem. Itt indult a kincskeresés. Mindenki egy kis tálkával indult útnak. Lépésről-lépésre haladtunk, lehajolva söpörtük félre a leveleket az egyik kezünkkel, és kerestük az érett gyümölcsöket. Minden egyes piros szem megtalálása igazi siker volt, sokszor felkiálltottunk, hogy “itt is egy, itt is egy”! Mikor tele lett a tál, a szamócákat megmostuk, kis tányérkákra tettük, porcukorral meghintettük, és a bejárat előtt a lépcsőn ülve ettük meg. Az volt mindig a legfinomabb szamóca, amit épp akkor szedtünk.

Itt kell kitérnem arra, hogy valójában szamócáról beszélünk, és nem eperről. Az eper fán terem, és fehér illetve fekete színe van. A fekete színű eper nem tévesztendő össze a fanyal ízű szederrel, ami viszont bokron terem. Tehát ez az édes, piros színű gyümölcs, amiről én beszélek most, az a szamóca – bár a piacon és mindenhol máshol eper névvel illetik.

A lényeg az, hogy szamócát könnyen termeszthetünk a balkonon is. A kertészetekben lehet kapni a folytonérő fajtákat, én ezeket ajánlom a leginkább, mert ezek egész nyáron ellátnak minket munkával és gyümölccsel.

eper13
szamóca a teraszon

A szamócát érdemes egy nagyobb cserépbe ültetni, esetleg ládába. Vannak csüngő fajták is, ezeket felakaszthatjuk a plafonra, de az erkély korlátján is nagyon jól mutatnak. Fontos az, hogy termékeny, tápanyagban gazdag talajt alakítsunk ki a számukra, mert enélkül nem fog sok gyümölcs teremni. Lehet természetes trágyát keverni az ültető földbe, illetve folyamatosan tápoldatozzuk a palántákat az egész nyár folyamán. A szamócát állítsuk egy félárnyékos helyre, délelőtt vagy délután nyugodtan maradhat árnyékban, hogy ne égesse meg a nap. Vizet kell adni neki bőven, a talajt ne engedjük teljesen kiszáradni. Figyelni kell arra, hogy az éppen érő szemek ne álljanak a vízben, mert könnyen megrohadnak.

eper
szamóca kaspóban

A szamóca hosszú kacsokat növeszt, amik tekeregve kúsznak tova, és amelyeken újabb kis tövek fejlődnek. Ezeket érdemes bedugni a földbe, mert így folyamatosan szaporíthatjuk a növényt a nyár során, ami több gyümölcsöt jelent. Az érett gyümölcsöket szedjük le, mert ezáltal újabb és újabb virágokat hoz majd a bokrunk. A szamóca termesztésnek az a kulcsa, hogy meg legyen a folyamatos tápanyag utánpótlás, mert a növény ezeket gyorsan elhasználja a gyümölcsök érlelése során. Ha ezt betartjuk, akkor szeptember elejéig folyamatosan lesz pár szem szamócánk a levelek között.

Én több ok miatt is szeretem a szamócát a balkonon:

  • Van eredménye a munkánknak, hiszen a megérett gyümölcsöket megehetjük.
  • Izgalmas a nevelés, mert napról-napra láthatjuk a gyümölcsök növekedését. A sikerélmény szinte garantált.
  • A gyerekek mindig a szamócás cserepek köré gyűlnek össze.
  • Szép látvány és díszítő elem a szamóca a balkonon zöld leveleivel és élénk piros gyümölcseivel.

Próbáljátok ki ti is bátran! Jó kertészkedést és jó étvágyat kívánok! Ja, és egyre izgalmasabb limonádékat tudunk készíteni a balkonon nevelt mentából és szamócából. Egy vendégség összehívását megéri a dolog.

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!