Balkonládák minden korban

A mai kirándulásom alkalmával éppen a Mátrában jártam, és a balkonnövények itt sem hagytak magamra. Ahogy az egyik kisfaluban sétálgattam, érdekes dolgot pillantottam meg az egyik udvaron: régi kosarakba és főzőedényekbe ültettek kerti illetve balkonnövények csoportját, és ezt a kompozíciót helyezték el az udvaron. A balkonládák új megközelítését fedeztem fel bennük. 

A színes vödrök és edémyek első látásra bizar látványt nyújtottak, nem számítottam erre. Aztán persze egyből eszembe jutott, hogy ezek a kompozíciók hűen tükrözik azt, hogy egy faluban járunk, és nagyonis beleillenek az összképbe. Szerintem ezek a kompozíciók tele színes virágok seregével pompásan mutatnak minden falusi ház udvarán, de szerintem a városba is be lehet csempészni őket.

Szinte látom magam előtt azokat a rusztikus teraszokat vagy akár modern balkonokat, ahová egy csipetnyi történelmet, nosztaliát vagy régmuúltat szeretne becsempészni a tulajdonos. Ott ezek az ötletes virágládák mindenképp emelnék a hangulatot.

balkonládák
balkonnövények kosárban

Ezeket a balkonnövényeket nemcsak vödrökbe vagy edényekbe, de akár kosarakba is lehet ültetni. Eddig nem gondoltam volna, hogy a régi kosaraknak valaha is hasznát vehetem a balkonon, de most itt az inspiráció. Érdemes a kosarakat egy műanyag fóliával kibélelni, és máris mehet bele a virágföld, illetve a növények színes hada.

Természetesen ezt az ötletet nemcsak a teraszon lehet magvalósítani, hanem bármelyik udvaron érdekesek lehetnek ezek a növénycsoportok. Nekem a bódvaszilasi emlékeket idézik vissza, hiszen ott éppen ilyen vödörből húztuk a vizet a kútból, és az ezekhez hasonló színű edények mindennaposak voltak a nyárikonyhában.

balkonládák
balkonnövények kék edényben

Mégis mit kezdjünk a balkonládák ezen ötleteivel?

Mindezt azért gondoltam megosztani, mert ismét megbizonyosodtam, hogy bátran ki kell lépni a komfort zónából, és teljesen szabadjára kell engednünk a fantáziánkat. Ma Magyarországon szinte bármi lehet esztétikus és vonzó egy városi balkonon. Szerintem nyugodtan nézzünk szét a padláson, vagy látogassuk meg a nagyszülőket, és szerezzünk be egy-két régi ereklyét, amibe virágokat ültethetünk. Aztán nem kell más, mint egy kis mézvirág, verbena, szegfű, büdöske, margaréta vagy bármi ilyesmi, és máris egy merész kompozíciónk lesz a balkonon!

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!