A legfontosabb balkonkertészeti eszközök

balkonkertészeti eszközök
balkonkertészeti eszközök

Ebben a posztban azt szeretném bemutatni, hogy melyek a legfontosabb balkonkertészeti eszközök, azért, hogy mindannyian felkészülhessünk egy virágzó balkonkert építésére, rendezgetésére, karbantartására. Vegyük szépen sorba, hogy mire is lesz szükségünk, mit is kell beszereznünk. 

Tárolóedények

Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen tárolóedényekbe helyezzük majd el a növényeinket. Itt rengeteg a lehetőség, főként az határozza meg a választást, hogy milyen stílusú teraszt szeretnénk kialakítani: modernet, rusztikusat, mediterránt, hagyományosat…stb?

  • Jó választás lehet a műanyag tárolóedények világa. Ezek manapság már nagyon esztétikusak, jól bírják az időjárás viszonttagságait, könnyen kezelhetőek, és rengeteg színben kaphatóak. Ezek inkább modernebb, városiasabb hangulatot kölcsönöznek a balkonnak.
  • Másik választás lehet a faládák, és fakaspók csoportja. Ezek inkább rusztikus, falusi, hagyományos hangulatot adnak a terasznak. Szépen néznek ki, nemes darabok. Az időjárásra érzékenyebbek, száradnak, korhadnak, esetleg penészednek. Ezeket inkább házak teraszára ajánlom, és kevésbé a modern lakóparkok balkonjaira.

fakaspó

    fakaspó
  • Ha a mediterrán stílust szeretjük, akkor jöhetnek a cserepek, agyagedények.  Ezek főleg a klasszikus terracotta színben kaphatók, de van belőlük szürke is. Vannak mázas cserepek is többféle színben. Ezek is érnek az idővel, fakulnak, megkopnak, berepedeznek, ám mindez egy pár évig csak hozzáad a mediterrán hangulathoz. Figyeljünk arra, hogy fagyálló fajtát válasszunk belőlük.
terracotta cserepek
terracotta cserepek
  • Végezetül egy modern teraszon abszolút elférnek a kerámia edények (fagyálló változatok) is, illetve egyéb alternatív megoldások, mint például zsákok megtöltve földdel és egyéb kreatív ötletek.
árvácska cipőben
árvácska cipőben

Szerszámok

A balkonkertészeti eszközök közül nagyon fontos szerepet töltenek be a szerszámok. Szerintem nem kell túlzásba vinni a dolgot, de egy-két eszköznek nagy hasznát vesszük. Szükségünk lesz kesztyűkre, hogy védjük a kezünket a kertészkedés közben elszenvedett sérülésektől. Egy-két kislapát mindenképpen kell, hogy hatékonyan tudjuk a földet a cserepekbe lapátolni. A metszőolló elengedhetetlen, hiszen ezzel tudjuk levágni a már elszáradt részeket, ritkítani a növényeket, formára nyírni őket…stb. Szükségünk lesz még egy locsolóra is. Én az 5 literest javaslom, ezt még könnyen el lehet bírni tele vizzel, ám nem kell húszszor beszaladgálni a konyhába egy újabb adag vízért locsoláskor. Kiegészítőként jól jön egy spriccelő is, hogy a nagy melegben le tudjuk spriccelni az ezt szerető növények leveleit friss vízzel. Ha ezek a balkonkertészeti eszközök a rendelkezésünkre állnak, jól fogunk boldogulni.

Virágföld

Ma már számos virágföld létezik, minden kertészet rengeteget árusít. Nem kell nagyon megijedni, elég ha egy párat ismerünk, amelyek a balkonkertészethez a legmegfelelőbbek.

  • Az általános virágfölddel nem lőhetünk mellé.  Ez úgy van kialakítva, hogy minden növénynek általánosan megfeleljen. Ha nem akarunk elmélyedni a földkeverékek fajtáiban, akkor nyugodtan használjunk általános virágföldet a teraszon.
  • Lehet kapni kimondottan balkon és muskátli virágföldet. Én ezt ajánlom mindenkinek, ez már jobban a balkonnövények igényeihez van alakítva.
  • A szobanövényeknek az “A” típusú virágföld felel meg a legjobban, érdemes ezt is megjegyezni.
  • Ha vannak a balkonon különlegesebb növényeink, akkor érdemes beszerezni zöldségföldet, citrusföldet (mediterrán növényeknek), vagy fűszer- és gyógynövényföldet. Ám csak akkor, ha több ezekhez hasonló növényünk van. A balkon és muskátli virágföld vagy az általános virágföld tökéletes lesz minden esetben.

Ne felejtsük el a tápoldatokat sem. Itt is a klasszikus balkonnövény- és muskátli tápoldat teljesen megfelelő lesz. Hetente egyszer tegyünk ilyen tápoldatot a növények locsolóvizébe.

virágföld
virágföld

Egyéb balkonkertészeti eszközök és kiegészítők

Végezetül szeretnék ajánlani egy-két érdekességet, amivel feldobhatjuk a balkonkertünket. Természetesen mindezeknek csak a kreativitás szab határt.

Feldobhatjuk a balkonkertet azzal, ha a cserepek tetejére mulcsot, fehér vagy esetleg színes köveket szórunk. Ez egyrészt védi a földlabdát a kiszáradástól, másrészt pedig nagyon dekoratív is lehet.

díszítő kövek
díszítő kövek

Személy szerint nagy rajongója vagyok a kis napelemes lámpáknak, amiket a kaspók földjébe lehet szúrni. Esténként ezek a fények nagyon hangulatosak, és a félhomályban is érdekessé teszik a balkonkertet.

balkonlámpák
balkonlámpák

Az esti órákban kihelyezhető a teraszra néhány gyertya vagy fákja. Ezeket is minden kertészetben vagy háztartási áruházban lehet kapni. Ezeket ne hagyjuk őrizetlenül, és a gyertyánál gondoljunk arra időben, hogy a faggyű hová fog folyni pontosan!

balkonkertészeti eszközök
balkonkertészeti eszközök
És hogy milyen virágokkal tedd teli az erkélyedet, az kiderül erről az oldalról. 

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!