Levendula szüret

levendula

Itt van a június közepe lassan, mindenfelé nyílik a levendula, közeleg a levendula szüret ideje. A levendula talán az egyik legkedveltebb kerti illetve balkonkerti növényünk, szinte mindenfelé megtalálható szerte az országban. Nézzük meg, mit is érdemes tudni róla pontosabban. 

A levendula ültetése

A levendulát én személy szerint a kertészetekből szoktam beszerezni tavasszal, így nem kell foglalkozni a magvetéssel és a palánták gondozásával. Ha valaki igazi tihanyi levendulát szeretne beszerezni, annak ajánlom a www.tihanyilevendulapalanta.hu weboldalt, ahol őstermelőtől lehet vásárolni, illetve megrendelni a palántákat. A levendula egyébként magról is szaporítható, ehhez nyáron be kell gyűjtenünk a magvakat, és ősszel elültethetjük őket bent a lakásban. A hajtásokat szét kell ültetnünk, és a palántákat nevelgetnünk kell a meleg szobában addig, amíg eléggé megerősödnek a késöbbi kiültetésre.

A levendula nem igényel különösebb termőföld fajtát, nyugodtan használhatunk általános virágföldet a balkonra való kiültetéskor. Én május környékén szoktam beszerezni a példányokat, amikor már elég meleg az idő. Egy nagyobb cserépbe ültetem őket, mert gyorsan nőnek és terebélyesednek. Különösebb gondozást nem igényelnek, és kártevői sincsenek, tehát kezdő balkonkertészeknek is ajánlom őket.

levendula szüret
levendula szüret

A levendula gondozása

A levendulát mindenképp napos helyre ültessük, vagy állítsuk. Ez a növény remekül bírja a szárazságot, és szereti a napfényt. Déli fekvésű teraszokon a legideálisabb a tartása. Átültetés után heti kétszer öntözzük, utána áttérhetünk a heti egyszeri locsolásra is. Ha kánikula van, ennél többször is lehet vizet adni neki. Amennyiben a magasba nyúló szárai elkezdenek lekonyulni, akkor tudjuk, hogy nem árt egy kicsit megöntözni.

Levendula szüret

A levendula júniusban-júliusban virágzik. A mélykék virágai nagyon egyediek és nagyon illatosak. Illatát leginkább az esti órákban érezni, főleg ha egy kis szellő is fújdogál.

Ha virágait meg akarjuk szárítani, akkor legjobb, ha júniusban szedjük le őket, amikor még nincsenek teljesen kinyílva. A virágokat lefele fejjel, csokorba kötve lógassuk fel egy száraz, árnyasabb helyen addig, amíg teljesen ki nem száradnak. Ezután száraz virágként évekig díszítheti a szobánkat egy kis vázában.

Szárítás után a virágait le is morzsolhatjuk a szárról, és egy textilbe tekerve felhasználhatjuk a ruhás szekrényben illatosítóként.

Én azt is kipróbáltam már, hogy a megszárított virágait egy kis tárolóedényben vagy tálkában az ágyam mellé, az éjjeli szekrényre teszem, hiszen a levendula illata nyugtató hatású.

Júliusban az első virágzás után érdemes a felére visszavágni a levendula bokrot. Ebben az esetben augusztus – szeptember tájékán számíthatunk egy második virágzásra, amely kevesebb lesz ugyan, mint a nyár elején, de ugyanolyan szép.

levendula
levendula

További levendula ötletek

Készíthetünk akár levendula fürdőt. A frissen szedett levendula virágait forrázzuk le 2 liter vízzel, és hagyjuk állni egy picit, majd szűrjük le. Az így kapott öntetet öntsük be a kád vizébe, és élvezzük a fürdőt.

A levendulát felhasználhatjuk fűszernövényként is. Zsenge, virágos hajtásait használjuk hal vagy szárnyas ételek ízesítésére (akár a rozmaringot), vagy virágaival szórjuk meg a salátánkat, esetleg a sütemények tetejét.

Egy-két zsenge levendulaszárat beledobhatunk az éppen aktuális limonádéba is, ezzel is egy kicsit megbolondítva ezt a frissítőt.

Lényeg a lényeg, mindenki bátran tegyen ki pár cserép levendulát a balkonra, nem fogja megbánni!

levendula bokor
levendula bokor

1 Comment

  1. Mi célból kell a Tihanyi levendulát egy Provencéi képpel illusztrálni?
    Szerintem Tihany nincsen erre rászorulva!

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!