Lugasok a balkonon

lugasok

Emlékszem arra, hogy gyerekkoromban mindig nagyon szerettem a vadregényes teraszokat és kerteket. Ezekről valahogy egy varázslatos világ jutott az eszembe, ahol szinte bármi megtörténhet. Mind a mai napig szeretem a zsúfoltabb balkonokat és kerteket, amelyek sok meglepetést rejtenek, mert csak egy alaposabb áttekintés és kutatás után fedezünk fel minden rejtett szépséget. A lugasok a balkonon rendkívül visszaadják ezt az érzést, így bátran ajánlom az ezzel való kísérletezést mindenkinek. Nézzük meg, hogy milyen növények állnak a rendelkezésünkre egy lugas kialakításához. 

Klemátisz

A klemátisz számos fajtája ismert hazánkban. Azért kedvelik, mert gyorsan nő, viszonylag egyszerű gondozni, és csodás virágai vannak. Tanácsos a klemátisz töveket egy kertészetben megvenni tavasszal. Előnyös, ha egy mélyebb cserépbe vagy ládába ültetjük el, mert jól meg kell kapaszkodnia. A klemátisz nem szereti a napos helyet, így déli balkonokra nem ajánlom, inkább keleti vagy éjszaki fekvésű helyen érzi jól magát. A láda mögé tegyünk valamit, amire felkúszhat a növény. Ez lehet fából vagy bambuszból készült rács, kapaszkodó, pergola vagy létra. A növény folyamatos öntözést kíván, és ügyeljünk arra is, hogy a tövét ne szárítsa ki a nap. Rendszeresen tápoldatozzuk is, hetente legalább egyszer.

klemátisz
klemátisz

A klemátisz tenyérnyi méretű virágokat hoz egész nyáron. A színek a rózsaszíntől a liláig terjednek. A virágok főleg este, naplementekor illatoznak. Ilyenkor édeskés illatfelhővel terítik be a teraszt. Az indák maguktól megtalálják a kapaszkodót, és nyár közepére már egy több méter magas növényünk is lehet. Ősszel vissza kell vágni 20-25cm magasra, és ügyelni kell a fagyvédelemre: a legjobb, ha a cserepét betekerjük például kókusz rostból készült takaróba.

lugasok a balkonon
lugasok a balkonon

Borostyán

A klemátisz mellett már borostyánt is neveltem a balkonon. Ez a növény talán a legigénytelenebb, szinte mindent kibír. Szintén az árnyékosabb helyeket kedveli, így keleti vagy éjszaki teraszokra a leginkább ajánlott. Gyorsan növekszik, napról-napra egyre magasabbra kúszik a kerítésen, pergolán, fatámasztékon, farácson. Azért szeretem, mert zöld színű leveleivel teljesen benövi a környezetét, ezzel egy sűrű növénytakarót kialakítva. A borostyánt is öntözzük rendszeresen, főleg a reggeli napszakban. 

Szaporítása könnyű: csak csípjünk le egy kis ágat, ültessük a végét földbe, és pár nap alatt kigyökerezik és növekedésnek indul az ágacska. Legnagyobb előnye az, hogy télen is zöldek maradnak a levelei, így ilyenkor is díszíti a teraszunkat.

borostyán
borostyán

Nyáriorgona

A nyáriorgona nem egy kúszónövény, ám minden nyáron több méteresre is megnő, így mégis használható lugasok kialakítására. Kertészetekben mindenhol kapható kis cserjeként. Ezt ültessük egy kaspóba, és állítsunk mögé valamilyen kapaszkodót fából vagy bambuszból. A kapaszkodó itt inkább azt a célt szolgálja majd, hogy a növekvő ágakat kicsit kiköthessük hozzá, hogy ne dőljön el a növény.

A nyáriorgona mehet félárnyékba, vagy akár napra is, bírni fogja a meleget. Mérsékelten öntözzük és tápoldatozzuk a balkonon, hiszen a gyökereinek nem áll rendelkezésére végtelen mennyiségű föld. Ez fontos, mert kiszáradhat, és ekkor az elszáradástól már nem nagyon tudjuk megmenteni. Hosszú ágakat fog növeszteni a növény, hosszúkás, zöld levelekkel. Az ágak végén fejlődnek ki a virágok, amelyek nagyon illatosak (talán innen az orgonára utaló név), illetve vonzzák a pillangókat és egyéb rovarokat. Virágait, amelyek legtöbbször fehér vagy lila színűek, le is tudjuk vágni, és vázában egy pár napig a szobában is elállnak. Egész nyáron virágzik és gyönyörködtet. Ősszel ezt a növényt is vágjuk vissza, tavasszal újra kihajt majd. Ügyeljünk itt is a fagyvédelemre a már említett módon.

Ha szereted a illatokat, mindenképp be kell szerezned egy nyáriorgonát!

nyári orgona
nyári orgona

Lugasok a balkonon akár lilaakácból

A lilaakác elsősorban az udvarokról ismert, de nincs akadálya annak, hogy a balkonon is kipróbáljuk. Ennek a növénynek egy nagyobb, mélyebb ládára lesz szüksége, mert nagyra nő, és vaskos gyökere illetve törzse van. A balkonon nem fog megnőni óriásira, ám egy ízelítőt kaphatunk belőle. A lilaakác is viszonylag jobban bírja a napot, így bátran állíthatjuk a teraszra. Készüljünk fel, hogy nőni fog, így a szokásos kapaszkodókat biztosítsuk a számára is. Mérsékelten öntözés és tápoldatozás ennél a növénynél is fontos.

lilaakác
lilaakác

Tavasszal először a virágok jelennek meg a csupasz ágakon, és szőlőfürtökként csüngnek alá. Fehér, rózsaszín és lila a legelterjedtebb szín, amelyben pompáznak. A virágok több hétig megmaradnak. A tavasz elmúltával a virágok eltűnnek, és előjönnek a zöld, árnyas levelek. A nyár hátralévő részében már csak a leveleivel díszít, ám a tavaszi virágeső mindenért kárpótol minket már jó előre. Ősszel érdemes visszavágni, hogy tavasszal újult erővel hajthasson ki a lilaakác.

lilaakác a balkonon
lilaakác a balkonon

Loncok

Lugasok a balkonon abszolút kialakíthatók loncokból is. Rengeteg loncfajta kapható a kertészetekben. Azért szeretik, mert teljesen igénytelen, szinte bármilyen gondoskodás nélkül is remekül elvan. Szépen nő, felkapaszkodik a támasztékokra, rácsokra, kerítésekre, falakra. Bírja a meleget, így ezt a növényt is bátran állíthatjuk egy naposabb balkonra is. Mérsékelten öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni.

A loncok ezerféle virágot hoznak minden színben, kora tavasztól késő őszig. Virágaik általában illatosak. Metszéssel nagyon jól karban lehet tartani őket, egyébként folynak minden irányba. A lonc is télálló, kint lehet hagyni, de a cserepét takarjuk be a fagyok miatt.

lonc
lonc

Nincs más hátra: lugas telepítésre fel! Kérdéseiteket pedig írjátok meg nekem, szívesen válaszolok rájuk!

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!