Konyhakert a balkonon UPDATE

paradicsom

Szépen alakul a konyhakert projektem a balkonon. Biztosan emlékeztek rá, hogy tavasszal elhatároztam, hogy zöldségeket fogok nevelni a teraszon. A célom az volt, hogy ne csak virágok legyenek idén az ablakaim előtt, hanem termesszek egy kevéske zöldséget is, esetleg szüreteljek valami gyümölcsöt. Szeretném most bemutatni nektek, hogy hol is járok, és mik az eredmények illetve a tanulságok.

A paradicsom

A paradicsomot áprilisban ültettem ki a teraszra, amikor azért már elég meleg volt az idő. Az ültetéssel kapcsolatos beszámolómat itt olvashatjátok. Azóta eltelt bő két hónap. A paradicsom palánták szépen növekedtek, napfényre helyeztem őket, és adtam nekik rendszeresen vizet. Semmi kártevő nem lepte be a palántákat, pedig ebben az évben volt belőlük bőven, ami talán az enyhe télnek volt köszönhető. A hónaljhajtásokat szépen lecsipdestem. Júniusban már megjelentek az első virágok, és a növény azóta is hozza a friss virágokat. Az első virágokból szépen elkezdtek fejlődni a koktélparadicsomok, és az első darabok lassan be is érnek. Íme:

konyhakert
konyhakert

Szerintem ezeket az első példányokat ma este meg is kóstolom majd, remélem, hogy ízletes és édeskés lett a sok napfénytől. Nagyon izgalmas látni azt, hogy a növényen az érett, piros paradicsom, a még zöld termések és a virágok egyszerre vannak jelen. Így a termés szüretelése szinte folyamatos lehet a nyár folyamán. Hogy ne fulladjon ki a növény, konyhakerti növények számára készült tápoldatot is adok neki hetente egyszer.

Ha két – három palántát neveltek a teraszon, akkor az ellát paradicsommal benneteket néhány alkalommal!

Én elsősorban nem azért választottam a paradicsomot a balkonra, hogy nagyon jól lakjak, hanem azért, mert kézzel fogható eredménye van a balkonkertészkedésnek, és nem utolsó sorban a piros paradicsomok nagyon szépen mutatnak.

A füge

Szintén említettem már, hogy a teraszom egyik sarkában egy fügefát nevelek. A fa nagyon szépen kihajtott, és mostanra már sűrű leveleivel szinte egy dzsungellé változtatta a terasz egyik felét. Én voltam a legjobban meglepve, amikor azt vettem észre, hogy a hajtások végén megjelentek a gyümölcsök. A fügefám eddig egyszer termett pár évvel ezelőtt, és most újra fügét fogok szüretelni a balkonon. A fügefa is abszolút bírja a balkoni kiképzést. Tágas cserépben áll, jól tűri a napfényt, és nem nagyon van kártevője. Vigyázni kell, hogy a levelei ne égjenek meg, de egyébként nincs nehéz dolgom vele. Nézzétek a kis fügéket, ahogy nőnek:

füge
füge

Ezek a gyümölcsök a legtöbb hajtás végén kibújtak már, és szerintem nincs más hátra, minthogy a napfényben érjenek. Nyár végére szerintem be tudom iktatni a szüretet, és beszámolok majd róla, hogy milyen ízűek lettek ezek a gyümölcsök.

Konyhakert

Egy szó mint száz, én abszolút azt a nézetet vallom, hogy bátran merjünk kísérletezni egyes zöldségekkel és gyümölcsökkel a balkonon is. Ez nem csak a nagy kerttel rendelkezők kiváltsága. A konyhakertemben megtalálható még a paradicsom is, ami éppen most virágzik, és bemutatom majd őket is, amint megjelennek rajta a termések. Amit ajánlani tudok balkonkerti termesztésre:

 • szamóca
 • füge
 • áfonya
 • ribiszke
 • paprika
 • paradicsom
 • snidling
 • retek
 • rebarbara
 • petrezselyem
 • menta
 • és az összes fűszernövény

Jó kertészkedést a balkonon!

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!