Citrusok nevelése

citrusok

Szerintem mindenkinek nagy kedvencei a citrusok. Mivel itthon nagyon ritkán látni termő citrom- vagy narancsfát, nagyon egzotikus, ha ilyet látunk. Ismét egy venezuelai élmény jut az eszembe ezzel kapcsolatban még a 2000-es évek elejéről. Venezuelában éltem éppen, és meglátogattam az egyik barátomat egy hétvégén. Amikor kimentünk a kertbe nem győztem ámulni: mindenfelé citrom és narancsfák álltak. Az ágak roskadoztak a sárga és narancssárga gyümölcsöktől. Az volt az érdekes, hogy a fákon egyszerre voltak jelen a virágok, a zöld és az érett gyümölcsök. Nagyon érdekes élmény volt leszakítani egy narancsot a fáról, és ott helyben megenni. Ilyet addig sosem csinálhattam, hiszen Magyarországon nem láttam még termő narancsfát.  Itthon sokat hallottam, és olvastam arról, hogy a citrusok termesztése nem épp könnyű feladat. Ez így van, hiszen elsősorban a teleltetéskor ütközünk problémákba. Arra gondoltam, hogy összefoglalom a kulcs adatokat a citrusok nevelése témakörében, hátha kedvet kapnak sokan beszerezni néhány egzotikus fát a nyári balkonra.

citrusok
citrusok

Citrusok kiválasztása és kihelyezése

A citrusokat a legjobb tavasszal kiválasztani egy megbízható kertészetben. A leginkább ajánlott fajták:

  • vadcitrom
  • citrom (c. limon)
  • narancs (c. sinensis)
  • mandarin (c. reticulata)
  • kumkvat (fortunella)
  • kalamondin (x. citrofortunella mitis)

A megvásárolt fákat legjobb déli fekvésű, gyorsan melegedő teraszra állítani a szabad levegőre. Fontos, hogy ne érje a csemetéket tűző napfény, mert azt nem szeretik. Fontos az is, hogy az esőtől, széltől, huzattól védett helyen álljanak a gyümölcsfák. A leginkább megfelelő hely számukra egy árnyékos sarok vagy egy fal töve. Aki egyszer megérzi ezeknek a fácskáknak az illatát, soha nem akar majd nélkülük élni!

citrusok nevelése
citrusok nevelése

Citrusok nevelése

A citrusok viszonylag sok vizet igényelnek. Ez azt jelenti, hogy naponta öntözzük őket, ám ügyeljünk arra, hogy a cserepeken folyjon át a víz, és ne maradjon tócsa a cserepek alatti edényben, mert ez könnyen gyökérrothadáshoz vezethet. Az öntözésre a legjobb az összegyűjtött esővíz, ha erre lehetőségünk van. A locsolást reggel vagy az esti órákban végezzük. A növény az esti zuhanyzást vagy spriccelést is meghálálja. A növényeket tápoldatozni is kell, főleg tavasszal, amikor megkezdődik a virágzás. Erre a célra a kertészetekben kaphatunk kifejezetten citrusok részére készített tápoldatot.  Ha szeles vagy tartósan esős az idő, akkor vigyük be a növényeket inkább a lakásba egy világos ablak elé. Tavasszal megkezdődik a citrusok virágzása. A növények önbeporzóak, így ebben nem kell segíteni nekik. A virágok illatosak, így számomra ez az egyik kedvenc időszak, amit a teraszon szeretek tölteni, pláne a délutáni, kora esti órákban.

A citrusokat megtámadhatják a pajzstetvek. Ezek ellen úgy védekezhetünk, hogy erős aromájú növényeket teszünk a közvetlen közelükbe, például paradicsomot, levendulát vagy babért. Ha mégis megjelennek a tetvek, kezeljük azonnal. Én azt javaslom, hogy a kertészetben kérjünk kifejezetten citrusoknak összeállított szert. Nyáron megjelennek a zöld gyümölcsök, amik szépen fognak növekedni, és egyre szebb színük lesz, ahogy telnek a hónapok. A nyár második felére már igazi citromok és narancsok között ülhetünk a teraszon a délutáni szieszta alatt.

mandarin
mandarin

Citrusok teleltetése

Amikor ősszel a hőmérséklet 10 fok alá süllyed, a citrusokat el kell kezdeni a téli szállásukra szállítani. Ezt fokozatosan tegyük, hogy a növény hozzászokjon a változáshoz. A legideálisabb hely számukra egy 10 fok körüli, világosabb (lehet mérsékelten sötétebb) szoba. Ez lehet egy hideg szoba, amelyet nem fűtünk télen, vagy egy lépcsőház, akár egy télikert. Arra ügyeljünk, hogy a hely szintén ne legyen huzatos, ezt ezek a növények egyszerűen nem bírják. A növények télen téli álmot alusznak, nem kell őket locsolni, csak havonta egyszer egy picit, illetve a tápoldatozással teljesen álljunk le. Előfordulhat, hogy a növények ilyenkor levetik a leveleiket. Ne ijedjünk meg, ez teljesen természetes, tavasszal vissza fogják nyerni eredeti formájukat. Ebben az esetben se jusson eszünkbe többször locsolni őket! Legyünk türelmesek, és hagyjuk a citrusokat pihenni. Áprilisra a növények a régi pompájukat mutatják majd, és a hajtások illetve a virágok növekedésnek indulnak.

Ha csak meleg szobában van lehetőségünk teleltetni a növényeket, akkor a kalamondint válasszuk, ők kibírják a magasabb téli hőmérsékletet is. Ebben az esetben a téli álom elmarad, a növényt ekkor is ugyanúgy kell öntözni, és tápoldatozni, mint nyáron.

citrom
citrom

A citrusok nevelése nem bonyolult munka, amennyiben betartjuk a fenti tanácsokat. Ha ügyesek vagyunk, akkor akár 10-20 évig is gyönyörködhetünk ezekben a fácskákban. Fontos megjegyezni azt, hogy a növények igény szerint átültethetők tavasszal, ám nem kell ezt minden évben elvégezni, csak 2-3 évente. Az átültetés után hagyjuk őket pihenni, ne tápoldatozzunk úgy 2-3 hétig, és rendszeresen öntözzük a növényt.

Ti milyen citrusokat neveltek sikeresen? Mik a jól bevált tippek?

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!