Nevelj otthon avokádót

avokádó

Nevelj otthon avokádót! Erre hívtam fel mindenki figyelmét néhány héttel ezelőtt, amikor bemutattam azt, hogy hogyan lehet a boltban vásárolt avokádó magját kihajtatni. Minderről ebben a cikkben olvashatsz. Most, hogy eltelt pár hét, szeretném megmutatni nektek, hogy hogyan is áll az én avokádófám a balkonon. Alapvetően meg vagyok elégedve az eredménnyel, és izgatottan várom a folytatást.

Az első pár hónap

Az első egy-két hónap nem annyira izgalmas, hiszen miután egy pohár vízbe helyezted az avokádó magját, úgy ahogy azt az előző posztban bemutattam, nincs más teendő, mint a várakozás. Ügyeljünk arra, hogy a mag viszonylag világosban legyen, és hogy az alsó felét mindig érje friss víz. A vizet célszerű néhány naponta lecserélni, illetve ha gyorsabban párolog, pótolni kell. Figyeljünk arra, hogy a magot ne helyezzük tűző napra, hiszen akkor gyorsan kiszárad, és nem fog megindulni a csirázás.

Végre történik valami

Ezen a nyáron csaknem két hónapot kellett várnom, hogy felgyorsuljanak a dolgok. Először a mag alsó felén kezdett megerősödni egy kis gyökérkezdemény, majd fokozatosan nőtt és erősödött. A mai nap már így néz ki:

az avokádó gyökere
az avokádó gyökere

Ahogy látjátok, ez már elég biztató. A gyökerek szétágaztak, megerősödtek. Ezzel egy időben maga a mag megduzzadt, és kicsit kettévált. Ez teljesen normális, hiszen a mag tetején így tud kibújni az első kis hajtás, amiből a fa fejlődik. Először egy kis zöldes szár tűnt elő, ami viszonylag gyorsan nyúlt, és erősödött. Minden nap egyre nagyobb lett, és tört a fény felé. Ilyenkor fontos, hogy a növényünket felülről érje a fény, mert ellenkező esetben a hajtás elgörbül, és nehéz lesz cserjét nevelni belőle. Egy – két hét után pedig meg is jelentek az első levelek a hajtás tetején. Így már kezd egy fához hasonlítani ez a kezdemény:

az avokádó levelei
az avokádó levelei

Nevelj otthon avokádót

Ezzel el is érkeztünk a kísérletünk első fázisának a végéhez: megszületett az avokádófánk. Nincs más hátra, mint a következő fázis elindítása:

  • A megerősödött hajtást most már elültethetjük egy cserépbe.
  • Szerezzünk be hozzá termékeny talajt, és az ültetésnél vigyázzunk, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg.
  • A fát helyezzük meleg, napos helyre. Nyáron akár a balkonra, télen egy világosabb ablakba vagy ablak elé.
  • Bőségesen öntözzük, de felesleges víz ne maradjon a cserépben, mert ezt nem szereti az avokádó sem.
  • Tápoldatozni lehet egy-két hetente, ettől fog igazán fejlődésnek indulni a fa. Használjunk erre trópusi növények számára készült tápoldatot.
  • Ha a fácska szára már nagyon hosszú, célszerű fából vagy bambuszból egy tartó karót szúrni mellé, és kikötni hozzá az avokádót.

Hamarosan egy méter magas fánk lesz a szobában! Továbbra is rendszeresen beszámolok majd az avokádó fejlődéséről, és megosztom a fényképeket!

nevelj otthon avokádót
nevelj otthon avokádót

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!