Így építs tavat a teraszra

Kerti tó

Bevallom őszintén, hogy imádom a vizet. Többek között ezért is élek a Duna partján. A víz engem megnyugtat, feltölt energiával, és kikapcsol, hiszen a nyaralást juttatja eszembe. Tudtátok, hogy egy kerti tavat a balkonon is életre lehet kelteni? Ha szeretnéd azt, hogy a kerti tó hangulata beköltözzön a teraszodra is, nincs más hátra, mint követni az itt leírt ötleteket: így építs tavat a teraszra!

Így építs tavat a teraszra!

Ne aggódj, ha nincs túl nagy teraszod, egy kis tavat mindenképpen ki tudsz alakítani rajta. Az első lépés, amit meg kell tenned, hogy beszerzel egy tó kialakítására alkalmas edényt. A legjobb egy fából készült dézsa, amit ki kell bélelned az erre a célra készült fóliával, mielőtt feltöltöd vízzel. A célra szintén megfelelnek a bádogedények (vödör, locsoló), illetve az olyan kerámia edények is, amelyek a vizet nem eresztik át. A megfelelő edény kiválasztásánál az alábbi szempontokat vegyük figyelembe:

  • az edény megfelelő mélysége 50-60 cm legyen
  • az edényünk szájának átmérője 80-100 cm legyen, hogy elférjenek benne a növények
  • edényünk semmiképp ne eressze át a vizet, ha kell, kérjünk segítséget az eladóktól

A dézsa aljára szórjunk kavicsot, hogy ebbe tudjuk majd rögzíteni a vízinövények cserepét. Én azt javaslom, hogy használjunk fehér színű kavicsot, hogy a látvány is kellően vonzó legyen. A kavicsok tetejére egy-egy nagyobb, sötétebb színű követ is tehetünk, szintén a kitámasztás, illetve az esztétika miatt. Kövekkel több részre is oszthatjuk a dézsánkat, így a kavicsokkal különböző mélységben tölthetjük fel azt, így lehetővé tesszük, hogy különféle vízmélységet kedvelő növényeket ültessünk egymás mellé.

A dézsát töltsük fel vízzel, és a növények beültetése előtt egy-két napig hagyjuk állni, hogy a klór elpárologjon. Ha igazán menők szeretnénk lenni, gyűjthetünk esővizet is a dézsába.

így építs tavat a teraszra
így építs tavat a teraszra

Milyen vízinövényeket válasszunk?

Azt javaslom, hogy a növényeket cserepestül, ültetőkosarastól süllyesszük a dézsánk aljára. A műanyag cserepek tetejére tegyünk egy réteg kavicsot, illetve kisebb köveket, hogy megakadályozzuk azt, hogy a növények földje a víz tetejére ússzon. A növények kiválasztásánál kérjünk segítséget, hiszen olyan példányokra lesz szükségünk, amelyek a kisebb vízmélységet szeretik (20-30 cm), illetve amelyek kis területen is szépen fejlődnek, hiszen nem áll rendelkezésükre végtelen tér.

Választhatunk úgynevezett lebegő növényeket, amelyeket nem kell cserépbe ültetni, hanem egyszerűen a víz felszínére helyezni. Ilyen például a kagylótutaj, vízisaláta vagy a vízijácint. Jó választás lehet a tavirózsa vagy tündérrózsa is. Ezek nem csak a levelükkel, hanem a tüneményes virágokkal is díszítenek. Ezekből a növényekből csak egy-két példányt tegyünk a dézsába, mert szépen növekednek, illetve kell nekik a hely.

tündérrózsa
tündérrózsa

A dézsánkba ültethetünk még sellővirágot, virágkákát, békaszittyót esetleg szibériai nőszirmot. Kipróbálhatjuk a nádat is, ám ebből mindenképpen valamilyen törpe fajtát válasszunk. Annak érdekében, hogy a víz tiszta maradjon, mindenképp tegyünk a dézsába valamilyen hínárt vagy vízitormát, hiszen ezek a növények szűrik a vizet, illetve oxigént termelnek. Ők kevésbé látványosak, hiszen a víz alatt maradnak, ám annál hasznosabbak a számunkra.

nád
nád

A teraszi tavunk karbantartása

  • A dézsa felszínének 60% legyen beültetve növényekkel. Így ezek megfelelően árnyékolják a vizet, és meggátolják az algásodást. A felesleges hajtások nyugodtan eltávolíthatók.
  • Itt kell megjegyeznem, hogy ne ültessünk túl sok növényt egy dézsába, a kevesebb néha több, és esztétikusabb.
  • A dézsát helyezzük olyan helyre, ami árnyékos is a nap valamely részében. Ellenkező esetben a víz túlságosan felforrósodhat, ami igencsak kedvez az algásodásnak.
  • Algásodás ellen választhatunk egy kis mobil szökőkutat is, amelyet a dézsába helyezhetünk, és ami biztosítja a vízmozgást. Ha a víz túlzottan elalgásodik, nincs más hátra, mint a teljes vízcsere, és a dézsánk megtisztítása. Hetente ajánlott 4-5 liter vizet egyébként is lecserélni.
  • Ne aggódjunk, ha a víz az első két hétben algás lesz, a növények szépen, fokozatosan megtisztítják majd a vizet.
  • Fontos a növények számára a tápanyag utánpótlás. Válasszunk nitrogénban gazdag műtrágyát, és hetente egyszer ezt adagoljuk az előírásoknak megfelelően a tó vizéhez.
  • A növények elhalt leveleit illetve szárait távolítsuk el folyamatosan a vízből.
vízinövények
vízinövények

Kérdéseitekkel forduljatok hozzám bizalommal! Mindenkinek érdekes teraszi tó készítést kívánok!

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!