Mediterrán ötletek a teraszra

Mediterrán

Éppen abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Dél-Európában töltök néhány napot. Arra gondoltam, hogy a pihenés mellett kihasználom az idôt arra is, hogy egy kis ötletet gyûjtsek és osszak meg mindenkivel. A mediterrán hangulat nagyon a szívemhez nôtt már rég óta, nézzük hát, hogy itt hogyan kertészkednek az emberek. Mediterrán ötletek a teraszra!

Mediterrán kiskertek

Errefelé az a legérdekesebb, hogy a kiskertekben nônek azok a növények, amelyeket itthon a szobában, esetleg a nyári teraszon nevelgetünk. Az abszolút kedvencem a rozmaring, amelybôl itt sûrû sövény nô, és például a járdát szegélyezi. Szép, nagyon jó illatot áraszt, esztétikus, és garantáltan ellátja a konyhát egész éven át friss rozmaring hajtásokkal.

Rozmaring
Rozmaring

Természetesen a citrom sem maradhat el. A meleg éghajlatnak köszönhetôen itt egész évben terem a citrom. Ahol jártam, ott dézsában nevelik, akár otthon is lehet így csinálni, persze nálunk a teleltetésrôl gondoskodni kell.

Citrom
Citrom

 

Ezen a tájon a pozsgások is imádnak élni, így ezek sem hiányoznak az udvarokról. Érdekes összeültetéssel találkoztam az egyik utcában: egy kis pálmafa tövében nagyon szépen mutattak ezek a növények!

Mediterrán ötletek a teraszra
Mediterrán ötletek a teraszra

 

Pozsgások
Pozsgások

A teraszokat természetesen itt is a muskátli díszíti, mégpedig a futómuskátli. Nagyon szeretheti az itteni sok napfényt, illetve a tengeri levegôt, mert hatalmas virágesôkben hullámzik alá a balkonon. A legelterjedtebb színek itt is a piros, a rózsaszín és a fehér.

Muskátli
Muskátli

Mediterrán ötletek a teraszra

Itt is láttam egy ötletes sziklakertet, és mivel nekem is volt balkonsziklakert projektem, gyorsan kattintottam errôl is egy képet, hogy inspirációként szolgáljon a jövôre nézve.

Sziklakert
Sziklakert

Azt gondolom, hogy a párás levegôvel és a napsütéses órák számával nem fogjuk tudni felvenni a versenyt itt Magyarországon, de azért nincs minden veszve. Az itt látottak nagy részét mi is meg tudjuk valósítani, kivéve talán a pálmafák teraszon való nevelgetését. Ha igazi mediterrán balkont szeretnénk, akkor tehát a következôkrôl gondoskodjunk:

  • legyen egy lehetôleg napis teraszunk
  • szerezzünk be futómuskátli töveket
  • vegyünk fûszernövényeket: rozmaringot, mentát, zsályát, levendulát
  • nézzünk ki egy-két pozsgás növényt, például aloe verát

és máris készen leszünk egy igazi mediterrán kompozícióval!

Kompozíció
Kompozíció

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!