Őszi növények a teraszra

őszi terasz

Elérkezett a szeptember! Bár az időjárás még mindig nagyon meleg, a reggeli illetve az esti órákban már érezni, hogy lassan beköszönt az ősz. Nekünk, terasszal rendelkezőknek, ilyenkor sem kell még befejezni a kertészkedést. Még hosszú hetek, illetve hónapok várnak ránk a balkonon kedvenc virágaink között. Most jönnek az őszi növények a teraszra! Tarts velem, és nézzük meg, hogy hogyan turbózzuk fel az erkélyünket a következő hónapokra. Én azt gondolom, hogy Magyarországon a terasz szezonnak sosincs vége. Igaz, hogy a hőmérséklet változik, de akár a tél közepén is várhat bennünket egy szépen berendezett, virágos balkon, ahol néhány percet eltölthetünk. Régen nagyon szerettem volna egy télikertet, hogy a nyarat folyamatosan meg tudjam őrizni. Ma már más stratégiát követek: a teraszt mindig az évszakhoz igazítom, a szobában pedig megőrzöm a nyarat! Lássuk, mit érdemes ilyenkor tennünk!

Őszi növények a teraszra

Szeretnék adni nektek néhány ötletet, hogy a kertészetekből milyen növényeket érdemes a héten beszerezni, és őszi hangulatúvá varázsolni a teraszunkat.

Őszirózsák

A nevéből is tudhatjuk, hogy az őszirózsa kitűnő választás ilyenkor szeptemberben. Ezen növények jellegzetessége, hogy jól bírják az alacsonyabb hőmérsékletet. Amíg fagypont felett alakul az idő, addig remekül pompáznak a teraszokon, és hozzák a virágaikat. Rengeteg színben lehet őket kapni, így minden stílust kielégítenek. Egy javaslat: kipróbálhatjuk, hogy csak különféle őszirózsával díszítjük ki a teraszunkat. Így maradunk egy stílusnál, ám a színek és formák kavalkádja mégis érdekessé teszi a környezetet. Olyan ez, mintha egy tündérkertbe csöppennénk. Az őszirózsa a megannyi színnel garantáltan vidám teraszt eredményez majd a ködös reggeleken is.

őszirózsa
őszirózsa

Krizantém

A következő választás, amely garantálja a sikert, az a krizantém, amely szintén az őszirózsák családjába tartozik. Szintén sokféle formában és színben kapható, tehát mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Én a törpe fajtákat javaslom, mert ezek remekül megélnek egy kaspóban vagy balkonládában is. A krizantém képes egészen november közepéig virágozni, így valóban hónapokig tart még a szezon az erkélyünkön. Szintén színes kavalkádot ajánlok, de meseszép teraszokat lehet kialakítani csak fehér vagy csak sárga krizantémokból.

őszi növények a teraszra
őszi növények a teraszra

 

krizantém
krizantém

Díszkáposzta

Gondolhatunk egy merészet is, és a kaspókba, balkonládákba ültethetünk díszkáposztákat is. A káposztának az az előnye, hogy nagyon szereti a hideget, ilyenkor színesebbnél színesebb leveleket növeszt, és viszonylag lassan növekszik. Fodros leveleivel, lilás, rózsaszínes, zöldes, sárgás színeivel garantáltan érdekessé teszi az őszi kompozíciónkat. A díszkáposzta olcsó is, így könnyen beteríthetjük vele a rendelkezésre álló teret. Érdemes kipróbálni, az őszi hangulat garantált!

díszkáposzta
díszkáposzta

Margaréta

Az őszi teraszokra jó választás a margaréta is. Őket még szeptemberre érdemes kitenni, hiszen több napfényre van szükségük. A margaréta még a nyarat idézi, így jó átmenet a nyári és az őszi balkon között.

margaréta
margaréta

 

Erica

A következő javaslatom az erica. Ez a növény kimondottan a hideg, hűvös, borongósabb időt kedveli. Ilyenkor érzi igazán jól magát, és ilyenkor virágzik. Az erica virágai télen is megmaradnak, így ez a növény az őszi és a téli kompozíció között képez kitűnő átmenetet. A havasok, magas hegyek hangulatát idézi. Aki ezt szereti, az nem fog csalódni benne. Leggyakrabban lila színű virágai vannak, ám léteznek többféle árnyalatok is.

erica
erica

 

Őszi növényeink gondozása

Ezek a növények kevesebb gondozást igényelnek, mint a nyáriak. Öntözni elég hetente egyszer őket, hiszen már nincs olyan meleg, és a növények sem nőnek olyan gyorsan. Ne álljanak teljesen árnyékban, jó ha naponta pár órát éri őket a nap. A tápoldatozás szükséges lehet, kéthetente vagy havonta, mérsékelten.

Ötletek, javaslatok

  1. Készíthetünk vegyes kompozíciót. Egy balkonládába szorosan egymás mellé ültessünk díszkáposztát, krizantémot és őszirózsát. A káposztát a láda közepére tegyük, és két oldalt zárjuk körbe a többi virággal. A ládát mindenképp egy főbb helyre állítsuk, vonzani fogja a tekintetet!
  2. Öltöztessük ünneplőbe a teraszunkat. Szerezzünk be több fehér színű krizantémot, és azt szórjuk szét a teraszon. Egy-egy bokrot ültessünk különböző kaspókba, illetve a törpe fajtát a virágládába. Ha 6-8 bokrot elszórunk a teraszon, már garantált lesz a fehér, ünnepélyes hangulat.
  3. Készítsünk őszirózsából és margarétából vegyes kompozíciót. Egy kaspóba ültessünk fehér margarétát és például lila őszirózsát. Ezekből akár több tövet is, a kaspó méretétől függően. Ezek a magasabb, 20-30-50 cm szárakon növő virágok, kellemes, hajladozó, hullámzás szerű virágtakarót adnak majd nekünk.
  4. Ültessünk össze ericát díszkáposztával. Ez a kompozíció még decemberben sőt azon túl is díszítheti a balkonunkat!

Be the first to comment

Érdekes volt a bejegyzés? Mondd el a véleményedet!